Ghee maslo

Ghee maslo: nahraďte v kuchyni klasické maslo za prepustené

Prepustené maslo ghee je tou správnou voľbou nielen pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu. Aké má iné výhody? Dočítate sa v článku.
Prepustené maslo ghee je tou správnou voľbou nielen pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu. Aké má iné výhody? Dočítate sa v článku.

V indickej či arabskej kuchyni má ghee svoje stále miesto. V našich končinách sme naň na čas pozabudli, dnes však znovu obohacuje našu kuchyňu. 

Ghee, po slovensky prepustené maslo, prináša nielen vynikajúce chuťové zážitky, ale aj veľa blahodarných účinkov na zdravie.

Ajurvédska medicína mu pripisuje liečivé, omladzujúce a regeneračné schopnosti. 

Jeho pôvod však vôbec nie je exotický, ani ničím špeciálny. Vyrába sa z klasického kravského masla

Procesom “prepúšťania” masla, teda jeho ohrievaním a oddeľovaním tuku od ostatných mliečnych zložiek, získa nové vlastnosti, z ktorých sú nadšení aj tí, ktorí sa musia mliečnym výrobkom vyhýbať zo zdravotných dôvodov.

 

Čo je ghee maslo a ako sa vyrába?

Maslo ghee je kravské maslo, zbavené mliečnych proteínov aj laktózy. Stane sa tak pri jeho výrobe, ktorá spočíva v pomalom varení. 

Vďaka tomu ho môžu jesť aj ľudia s intoleranciou na laktózu či citlivosťou na kazeín (bielkovinu z kravského mlieka). Nepokazí sa ani po niekoľkých mesiacoch skladovania pri izbovej teplote. Jeho trvanlivosť je zrejme večná.

Maslo ghee

Jeho prípravu zvládnete hravo aj doma. Pripravte si klasické maslo (z 1 kg masla vznikne asi 7 dl ghee), zavaraninový pohár alebo dva, a hrniec.

Postup je nasledovný:

  1. Vložte maslo do hrnca, začnite ohrievať. 
  2. Priveďte k varu. 
  3. Miešajte, najlepšie kovovou metličkou, ale tak, aby ste sa ňou nedotýkali dna, kde sa usadia ostatné zložky masla. 
  4. Sledujte, ako maslo buble, pozor na prskanie – uniká z neho voda. Navrchu sa môže sformovať pena, ktorú odoberne opatrne malou lyžičkou. Varte asi 25 – 30 minút. 
  5. Keď sa na dne hrnca objaví hrudkovitá vrstva hnedastej farby a na vrchu ostane priehľadný zlatistý tuk, ghee môžete odstaviť z varu a nechať nachvíľu vychladnúť.
  6. Po pár minútach ghee sceďte do sklenenej nádoby. Použite husté sitko, prípadne sitko s papierovým obrúskom, vhodným na použitie v kuchyni. 
  7. Keď ghee úplne vychladne, nádobu uzavrite. Ak chcete pevné maslo, vložte do chladničky, no môžete ho nechať aj v špajzi či na kuchynskej linke. 

Nepotrebuje chlad, vydrží roky. Ghee je maslo s nekonečnou trvanlivosťou. (1)

 

Ako využiť ghee v kuchyni? 

Ghee má výraznejšiu maslovú chuť s orieškovými tónmi. Využiť ho môžete na varenie ako olej, či na pečenie namiesto klasického masla či margarínov. 

Znesie vysoké teploty, takže je vhodné aj na smaženie a opekanie jedál.

Odolnosť voči teplotám znamená, že neprodukuje toxické látky, ako iné druhy tukov, ktoré po dlhšom ohrievaní začínajú dymiť a zapáchať. 

Samozrejme, na ghee môžete pripraviť aj zápražku do polievky

Na rýchlu prípravu vajíčok na raňajky je ghee ideálne. (2) Rovnako vylepší raňajkovú kašu, alebo si prepusteným maslom potrite panvicu a opečte palacinky podľa vášho osvedčeného receptu. 

Ak s obľubou pečiete, nebojte sa použiť ghee namiesto margarínu či klasického masla.

Kysnuté koláče kváskové pečivo, tortové korpusy, bábovky aj krehké vianočné koláčiky tak získajú dlhšiu trvanlivosť a vynikajúcu chuť. 

Podobne ako kokosový olej, aj ghee maslo zmení konzistenciu na pevnú, keď ho uložíte do chladu.

Nie je tekuté a môžete si ho natrieť na chlieb, alebo použiť ako ingredienciu do nátierky

A ak chcete využiť silu ghee naplno, pripravte si ajurvédsky nápoj, ktorý sa pije každé ráno na prázdny žalúdok. Tvorí ho pohár teplej vody s jednou lyžicou ghee. Na posilnenie imunity môžete pridať jednu lyžičku sušenej kurkumy. (3)

 

Účinky ghee masla na zdravie

Maslo ghee má v porovnaní s obyčajným maslom viac kalórií, z toho takmer 100 % pochádza z tukov. Trávi sa ľahšie, ako obyčajné maslo – aj preto má svoje miesto v zdravej kuchyni. S jeho množstvom to však netreba preháňať. 

Jeho benefit je v podpore dobrého vstrebávania v tukoch rozpustných vitamínov A, D, E a K. V jednej lyžici ghee masla (14 gramov) sa nachádza 9 g nasýtených mastných kyselín, 4 g mononenasýtených mastných kyselín a 0,5 g polynenasýtených mastných kyselín. (4)

Tuk tvorí jedinečná látka, kyselina maslová, ktorá má veľký potenciál chrániť telo pred chorobami. Protizápalový účinok bol dokonca dokázaný vedeckou štúdiou. (5)

Ďalej môže pomôcť ako prevencia vzniku nádorov, najmä rakoviny hrubého čreva. 

Podľa ajurvédy vyživuje jedna lyžička ghee na prázdny žalúdok telo ako rasa, čo znamená tekutina alebo esencia života pre každú jednu bunku.

Podporuje kyslé pH v tráviacom trakte, podporuje regeneráciu buniek a spúšťa samoliečebné procesy. (3

Ajurvédska medicína pripisuje ghee maslu zázračné účinky na trávenie, najmä na funkciu žalúdka a žlčníka. (6) Tento účinok tiež potvrdzujú aj moderné štúdie. Môže zaň konjugovaná kyselina linoleová, ktorá pomáha pri spaľovaní tukov. (7)

Okrem mastných kyselín ghee obsahuje vitamín A, ktorý pomáha zdravej pleti a zraku, v malom množstve aj vitamíny D, E a K.

Ghee vám pomôže vyťažiť zo všetkých zdravých ingrediencií na vašom tanieri to najlepšie.

Prepustené ghee maslo

 

Ghee maslo ako kozmetika? 

Prepustené maslo si iste nájde svoje miesto aj v kúpeľni či kozmetickej taštičke. Môžete ho použiť na liečenie vyrážok, kožných ochorení či hydratáciu suchej pokožky. 

Na liečenie popálenín a drobných poranení si namiešajte domácu mastičku z ghee a medu v pomere 1:1.

Ghee rozvíja antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti medu. Mastička urýchľuje liečenie a pomáha proti bolesti. (8)

Z ghee je tiež veľmi účinný krém na ruky.

Natrite ghee na ruky a nechajte pôsobiť asi 15 – 20 minút. Potom opláchnite vo vode so štipkou himalájskej soli. Vaša pokožka ostane krásne jemná a hydratovaná. 

Ak sa snažíte zaradiť do stravy zdravé tuky, ghee je skvelá voľba.

Vďaka nemu sa nemusíte vzdávať nenahraditeľnej chuti masla, aj keď nemôžete mliečne výrobky. 

Zoznam použitých zdrojov:

  1. How to make ghee
  2. 5 SPÔSOBOV AKO VYUŽIŤ GHEE V DOMÁCEJ KUCHYNI
  3. Why you must begin your day with a teaspoon of ghee on an empty stomach
  4. Ghee: Healthier Than Butter?
  5. Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases
  6. Je maslo ozajstnou vitamínovou bombou? Ghee maslo áno! + NÁVOD
  7. A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism
  8. 6 Surprising Non-Cooking Uses for Ghee
Michaela Struhárová
Miška je naša obsahová redaktora. Informácie získava od lekárov, trénerov a odborníkov na výživu, a delí sa s nimi v článkoch. Ako sama tvrdí, každý sme unikát a máme iné potreby, výživa sa preto nedá vnímať všeobecne a nič nenahradí individuálne posúdenie odborníkom.