Význam tukov v tele

Tuky nie sú nepriateľ. Spoznajte ich význam v tele

Tuk nemusí byť nutne iba strašiakom, ktorý stojí za oblou figúrou. V tele totiž plní viacero dôležitých úloh. Na čo všetko ho náš organizmus potrebuje?
Tuk nemusí byť nutne iba strašiakom, ktorý stojí za oblou figúrou. V tele totiž plní viacero dôležitých úloh. Na čo všetko ho náš organizmus potrebuje?

Kým kedysi boli tuky doslova strašiakom spájaným najmä s obezitou či kardiovaskulárnymi ochoreniami, v súčasnosti sa začínajú čoraz viac ukazovať v pozitívnom svetle.

Hovorí sa nielen o ich potrebe v rámci výživy, ale tiež i o dôležitosti tuku, resp. tukového tkaniva v rámci nášho organizmu.

Dnes sa pozrieme práve na tuk nachádzajúci sa v našom tele. Aj keď je pre mnohých nočnou morou, skutočnosť je taká, že ho potrebujeme. Samozrejme, v primeranom množstve. Čo všetko v našom tele plní tuk?

 

Čo je tuk? Alebo nie je tuk ako tuk

Hneď na začiatok je potrebné správne si zadefinovať tuk. Nie je totiž tuk ako tuk.

Dôležité je rozlišovať tuk, ktorý prijímame zo stravy výživou a tuky, ktoré sa nachádzajú v organizme, sú teda našou súčasťou.

Povedzme si najprv čo to o tukoch v potravinách. Tuky sú spolu so sacharidmi a bielkovinami hlavnými makroživinami, nevyhnutnými pre fungovanie tela. Príjem tuku v rámci celkového energetického príjmu počas dňa by dlhodobo nemal klesnúť pod 25%.

Jeden z najväčších mýtov, ktorý v súvislosti s tukom koluje je, že všetok nami konzumovaný tuk končí vo forme tukových vankúšikov.

A potom tu máme práve tuk, ktorý je súčasťou nášho tela. Patrí sem podkožný i viscerálny tuk.

Podkožný tuk tvorí približne 50% celkového tuku v tele a nachádza sa bezprostredne pod kožou. Viscerálny tuk sa nachádza hlboko v tele, okolo vnútorných orgánov. Aj jeden aj druhý majú pre telo veľký význam.

tuk a jeho funkcie v tele

 

Tuky z chemického hľadiska

Aj napriek tomu, že tuky obsiahnuté v potravinách a tuky nachádzajúce sa v našom tele sú odlišné vo viacerých vlastnostiach, z chemického hľadiska ide o tie isté látky.

Tuky alebo aj lipidy možno definovať ako estery vyšších karboxylových kyselín, teda nasýtených alebo nenasýtených kyselín, a glycerolu.

Libidy nepozostávajú len zo samotných tukov ako takých, ale aj zo skupiny olejov a voskov.

Kým tuky majú pevné skupenstvo a sú zlúčeninami glycerolu a nasýtených mastných kyselín, oleje majú tekuté skupenstvo a pozostávajú zo zlúčeniny glycerolu a nenasýtených mastných kyselín. Vosky tvoria zlúčeniny mastnej kyseliny a vyššieho jednosýteho alkoholu.

 

Význam tukov v tele

O tuku sa zvyčajne hovorí iba v zlom. Často robíme všetko možné a niekedy aj nemožné, aby sme sa ho aspoň trochu zbavili. A pritom si neuvedomujeme, aký význam má pre naše telo a čo všetko v ňom zabezpečuje.

Nasledujúce dôvody vám pomôžu zmeniť váš doterajší pohľad na tuky.

 

Tuky ako ochrancovia orgánov

Tuk, konkrétne ten viscerálny alebo tiež útrobný, je dôležitý pre ochranu orgánov. Nachádza sa hlboko v organizme, kde obklopuje orgány a chráni ich.

V súvislosti u útrobným tukom je však dôležité hovoriť o jeho primeranom množstve, pretože, ak ho máme v tele priveľa, ohrozuje naše zdravie.

Je všeobecne známe, že tuk, ktorý sa ukladá v strednej časti tela je nebezpečnejší ako tuk na stehnách či bokoch.

Navýšený viscerálny tuk totiž môže vylučovať prozápalové faktory, ktoré negatívne vplývajú na zdravie.

 

Termoizolačná funkcia tukov

Aj tuk nachádzajúci sa pod kožou, teda podkožný tuk, má v našom organizme veľmi dôležitú úlohu.

Jeho význam spočíva vo vytváraní izolačnej vrstvy, ktorá zabraňuje teplu generovanému v organizme, aby sa cez pokožku dostalo von do okolia.

Podkožný tuk sa teda podieľa na udržiavaní stálej teploty tela.

 

Lipidy nevyhnutné pre vstrebávanie vitamínov A, D, E, K i pre syntézu vitamínu D

Tuk je významný aj pre správne vstrebávanie niektorých druhov vitamínov v tele. Reč je o tzv. vitamínoch rozpustných v tukoch, kde patrí vitamín A, D, E a K.

Na to, aby ich telo mohlo zo stravy získať a vstrebať, potrebuje najprv tuk.

Ten je dôležitý aj pre syntézu vitamínu D.

vitamíny rozpustné v tukoch

 

Lipidy ako súčasť každej bunky i nervových vlákien

Tuky sú neodmysliteľnou súčasťou bunkových membrán a práve preto sa nachádzajú i v každej jednej bunke v našom tele.

Príjem tukov je pre nás dôležitý aj preto, aby bunky, ktoré sa neustále regenerujú a obnovujú, mali potrebné zásoby tukov.

Tuky sa v tele nenachádzajú len v bunkových membránach, ale aj v obaloch nervových vlákien. Ak máme nedostatok tukov, môže dochádzať aj k precitlivenosti nervového systému.

 

Tuky pre vytváranie hormónov, ale aj ich správne fungovanie

Tuky sa v našom organizme podieľajú aj na vytváraní niektorých dôležitých hormónov.

Ide pritom najmä o ženské hormóny ako napríklad estrogén, ale aj o pohlavné hormóny, ako testosterón.

Tuky sú tiež dôležité nielen pre vytváranie hormónov, ale aj pre ich správne fungovanie. Tu treba spomenúť predovšetkým veľmi významný hormón leptín, ktorému podliehajú ostatné hormóny, ale i bunky či dokonca aj mozog. V tele riadi pocit hladu i sýtosti.

Zdravé tuky dokážu zlepšovať citlivosť mozgu na tento hormón, zlepšovať jeho fungovanie a znižovať ho.

 

Lipidy pre lepší gastronomický zážitok

Lipidy dokážu zlepšovať a zvýrazňovať chuť, ale aj vôňu či konzistenciu jedál, čím prehlbujú náš gastronomický zážitok.

 

Tuky ako zásobáreň energie

Tuky sú v rámci výživy veľmi často považované za zdroj energie, čo je aj pravda. Nie sú však primárnym zdrojom. Tým naďalej zostávajú sacharidy a glukóza, a to aj napriek novodobým trendom nízkosacharidových diét bohatých na tuky.

Inak je to už ale s tukmi nachádzajúcimi sa v tele, ktoré predstavujú vynikajúci zdroj energie uložený v zásobách. V tomto ponímaní možno o tukoch hovoriť aj ako o zásobných látkach.

tuky ako zásobáreň energie

 

Aký má byť podiel tuku v tele?

Podľa výživovej expertky Susan Bowermanovej, ktorá rúca mýty o telesnom tuku je zdravá úroveň telesného tuku okolo 15% u mužov a 22% percent u žien.

Pri hodnotách presahujúcich viac ako 25% tuku u žien a viac ako 35% tuku u mužov, však už hovoríme o obezite. A tá je pre naše zdravie nebezpečná.

Veľký nadbytok tuku v tele môže mať za následok problémy s pohybovým systémom, aterosklerózu, diabetes, metabolický syndróm, ale aj kardiovaskulárne či onkologické ochorenia.

 

Ako prechádzať nadmernému ukladaniu tuku v tele?

Dôležitú úlohu zohráva nielen celkový príjem jedla, ale aj jeho rovnomerné rozloženie počas dňa. Mnohí ľudia si zvyknú mylne myslieť, že ak začnú hladovať, schudnú. Ale takto to nefunguje.

Časté či dlhodobé hladovanie predstavuje pre telo stres, počas ktorého ukladá viac do zásob, potrebných na prežitie počas horších dní. A to nechcete.

Je preto dôležité ukázať telu, že nemusí ukladať do zásob. Jedlo si rozložte na malé dávky, ktoré budete pravidelne v priebehu dňa konzumovať.

Alfou a omegou je tiež, samozrejme, vyrovnaný príjem a výdaj energie, ktorý je v súčasnosti veľmi často narúšaný, teda príjem energie je vysoký, no jej výdaj malý.

 

Na záver

Aby sme boli zdraví a náš organizmus fungoval tak, ako má, potrebujeme v tele isté percento tuku – či už pre ochranu orgánov, termoreguláciu tela, zásoby energie alebo aj činnosť hormónov či vstrebávanie vitamínov.

Pokiaľ však máme tuku v tele viac, ako je zdravé a navyše sa nám hromadí aj v oblasti pásu, je nebezpečnou hrozbou pre naše zdravie. A s tým už sa neradno zahrávať.

 

Zdroje:

  1. Môžete si dopriať maslo aj slaninu, na ovocný šalát zabudnite. Takto sa chudne s Low Carb stravovaním
  2. Tukové tkanivo slúži ako zásobareň energie, aj ako radiátor
  3. Tuk je pre naše telo aj zásobárňou „na horšie časy“
  4. Vitamíny a výživové doplnky: Kedy a ako užívať vitamíny?
  5. Telesné tuky nie sú váš nepriateľ. Majú aj dobré stránky
Lenka Riganová
Naša obsahová redaktorka Lenka sa zaujíma o všetko, čo súvisí so zdravou výživou a so zdravým životným štýlom. Je to vyznávačka racionálnej stravy, aktívneho pohybu, ale i psychickej pohody. Lebo iba v zdravom tele môže byť zdravý duch.